Choď na obsah Choď na menu

Požehnanie kolivy 2016

13. 2. 2016

20160212_143347.jpgPiatok prvého týždňa (12.2.2016) sa pri večernej liturgii vopredposvätených Darov konalo v našejjj cerkvi požehnanie kolyvy. Čo je vlastne KOLIVA? Je to sladkosť, ktorá ako keby predznačovala chuť večného života. Cirkev preto požehnáva kolivu na začiatku pôstu, aby poukázala na cieľ a význam celopôstného odriekania (na začiatok niečo sladké, potom odriekanie a na konci nasleduje veľká odmena).
Podľa tradície na pamiatku Teodóra Tirona, veľkomučeníka (v prvú sobotu Veľkého pôstu), cirkev požehnáva kolivu.
„Asi 50 rokov po jeho smrti sa rozhodol cisár Julián Apostata zneuctiť kresťanský pôst. Vedel, že počas prvého týždňa Veľkého pôstu sa kresťania zvlášť postia. Preto si k sebe zavolal predstaveného Carihradu a nariadil mu, aby celý týždeň všetky potraviny na tržniciach mesta boli pokropené krvou zvierat z pohanských obiet. Vtedy sa Teodor Tyron zjavil carihradskému patriarchovi Eudoxiovi a nariadil mu, aby zvolal všetkých kresťanov a zakázal im kupovať potraviny na tržniciach. Keď sa ho patriarcha spýtal, čo majú jesť, svätý mu odpovedal, aby jedli kolivu - varenú pšenicu s medom. Tak zachránil sv. Teodor kresťanov pred poškvrnením. Keď Julián videl, že je jeho nariadenie neúčinné, dal ho odvolať. Povolil
predávať nepoškvrnené potraviny“ A tak na pamiatku sv. Teodora Tirona vykonávame posviacku tejto sväteniny. Nech nám slúži na posilnenie počas ceľlého Veľkého pôstu.

Po požehnaní kolivy si okolo 30 veriacich pochutnalo na tomto sladkom pôstnom jedle.

 

20160212_143401.jpg

PRÍPRAVA KOLIVY
(pre 25-30 ľudí)

Suroviny:
1,5 kg čistej pšenice (zrno)
3 x 100 g hrozienok
0,5 kg sušených sliviek
30 dkg fíg
30 dkg ďatlí
30 dkg jadrá vlašských orechov
1 l medu
4 dcl ovocného lekváru (vhodné je dávať
aspoň 2 druhy napr. marmelády)
30 dkg ľubovoľného sušeného ovocia

 

Postup:
Pšenicu najprv vyčistíme, umyjeme a namočíme na dva dni. Počas týchto dvoch dní ju premývame a dávame do čistej vody. Ovocie namočíme do vody (každé do osobitnej misky) na pol dňa, aby zmäklo. Potom pšenicu varíme, kým nezmäkne a potom ju ešte 5 - 6 ráz premyjeme. Z ovocia vytlačíme vodu a primiešame ho k uvarenej pšenici. Všetko spolu poriadne premiešame.

 

Prajem Vám dobrú chuť a sladký pôst!

20160212_143414.jpg

 

Náhľad fotografií zo zložky Požehnanie kolivy 2016